Latest News from Health and Medical

mpairaktaris-andreas

Ήρθα να δουλέψω, όχι να κάνω πελάτες.

Μου θυμίζει εκείνο το τραγούδι του Νταλάρα που λέει «ποιος είδε βάρκα στον Χελμό, στο Μέτσοβο βαπόρι». Ήξερα ότι ήμασταν ανέκαθεν φευγάτοι εμείς οι Έλληνες. Και σε περιόδους σαν και τούτη, πολλοί θέλουν «να τη κάνουν». Αρκετοί είναι ήδη αλλού. Ο καρδιοχειρουργός Ανδρέας Μπαϊρακτάρης άφησε ένα από τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα νοσοκομεία της Ευρώπης, και ήρθε εδώ. «Καράβι στη στεριά». Λέω να μπαρκάρω στο βουνό να τον γνωρίσουμε καλύτερα…

Εφυγε 19 χρόνων παιδί από το χωριό του, τη Νεμέα, για την Γερμανία το 1973, μόνο με τα ρούχα που φορούσε. Και επέστρεψε τον περασμένο Οκτώβριο με ιατρική μπλούζα και με όνομα που στον χώρο της καρδιοχειρουργικής, και ιδίως των μεταμοσχεύσεων, βαραίνει πάρα πολύ διεθνώς.

Ευτυχώς, το «βαρύ αυτό όνομα» δεν το συνοδεύει και το ανάλογο ύφος, τόσο γνώριμο στον εν γένει «κόσμο των καθηγητών», όπου το «ξέρεις ποιος ειμ’ εγώ;» πάει σύννεφο. Εδώ και 6 μήνες, ο Ανδρέας Μπαϊρακτάρης είναι διευθυντής της Α’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής και του Τμήματος Μεταμοσχεύσεων στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, παίρνοντας τη θέση του Πέτρου Αλιβιζάτου, που είναι ο άνθρωπος που «έστησε» στην Ελλάδα τις μεταμοσχεύσεις.

Η απόφαση να φύγει στη Γερμανία «πάρθηκε σ’ ένα λεπτό». Είχε μπάρμπα εκεί, που είπε στην αδελφή του (δηλαδή τη μάνα του γιατρού), «στείλε μου το παιδί να το έχω κοντά στις σπουδές του». Φτάνοντας εκεί, δεν ήξερε γρυ γερμανικά. Παρακολούθησε όμως εντατικά μαθήματα για ένα χρόνο και τα κατάφερε μια χαρά. «Οταν είσαι νέος, δεν φοβάσαι τίποτα. Τα λίγα γερμανικά που μάθαινα, τα μιλούσα με τέτοια αυτοπεποίθηση, λες κι ήμουν ο Γκέτε!»

Τέλειωσε ιατρικές σπουδές το 1982, και για 7 χρόνια έκανε γενική χειρουργική. Δεν υπήρχε τότε ειδικότητα «καρδιοχειρουργού». Ηταν υπο-ειδικότητα. Το 1990 πήγε στο μεγαλύτερο κέντρο καρδιοχειρουργικής της Γερμανίας, το Bad Oeynhausen, 70 χιλιόμετρα έξω από το Ανόβερο. Στο δικό του τμήμα, έκαναν 1.800 μεταμοσχεύσεις, και είχαν άλλους τόσους ασθενείς σε μηχανική υποστήριξη καρδιάς. Στις 25 Οκτωβρίου 2010, έπειτα από θητεία 20 χρόνων, και φτάνοντας το αξίωμα του αναπληρωτή διευθυντή, μάζεψε γυναίκα, παιδιά και υπάρχοντα, και ήρθε στην «Ελλάδα της κρίσης και του μνημονίου».

Οι πρώτες εντυπώσεις και εμπειρίες των παιδιών και της γερμανίδας γυναίκας του είναι άριστες. «Ξέρουμε σε ποια Ελλάδα έχουμε έρθει, και θέλουμε, όσο μπορούμε, να βοηθήσουμε τον τόπο μας», λέει. Από το 2006 άρχισε να κεντρίζει το ενδιαφέρον του το Ωνάσειο. Τον έτρωγε να γυρίσει στην πατρίδα, και να δουλέψει σε ένα νοσοκομείο που το θεωρούσε πρωτοπόρο. Τα τυπικά προσόντα τα είχε, και με το παραπάνω. Είναι ίσως ο μόνος έλληνας γιατρός που έχει κάνει τόσες πολλές μεταμοσχεύσεις καρδιάς.

Αλλά στην απόφασή του να επιστρέψει, από το «τυπικόν» βάρυνε πιο πολύ το συναισθηματικό, που μάλλον είναι και το ουσιώδες. «Μου έλειψε η Ελλάδα, ακόμα πιο πολύ στην κρίση της, ήθελα να γυρίσω και, με το λίγο που μπορώ να βοηθήσω, να ξαναδώ το φως της πατρίδας μου, τα πρόσωπα που τόσο μου έλειψαν, και όποτε γείρω να κοιμηθώ, να με θάψουν στη Νεμέα, κοντά στον παππούλη μου». Ποιος είπε ότι οι καρδιοχειρουργοί δεν έχουν καρδιά;

Στους 6 μήνες που είναι στο Ωνάσειο, ο Ανδρέας Μπαϊρακτάρης έχει κάνει, πριν από μερικές εβδομάδες μάλιστα, μόλις δύο μεταμοσχεύσεις, «και οι ασθενείς πάνε πολύ καλά». Στη Γερμανία είχε χρονιά που έκαναν 148 μεταμοσχεύσεις στο νοσοκομείο του. Τον τελευταίο χρόνο, έκαναν σχεδόν 70. «Δηλαδή -λέει- κάθε τρίτη μέρα κάναμε μεταμόσχευση. Εδώ, στην Ελλάδα, κάνουμε μία μεταμόσχευση κάθε τρίτο μήνα».

Μας μιλάει για τα γιγαντιαία βήματα που έχουν γίνει στις μεταμοσχεύσεις καρδιάς – έχει Ελληνα πρώην καρδιοπαθή, από τη Νεμέα μάλιστα, που ζει εδώ και 20 χρόνια με «ξένη» καρδιά, και «είναι περίφημα». Και τη θεία του την Κατίνα, αν υπήρχαν τότε η γνώση και τα «όπλα», θα την έσωζε…

Τον στενοχωρεί όμως πολύ «η φτώχεια της Ελλάδος» και στη δωρεά οργάνων. Είμαστε, και εδώ, οι ουραγοί της Ευρώπης. Αδυνατεί να δώσει λογική εξήγηση, και μας διηγείται ένα φοβερό περιστατικό.

«Είχα μια γυναίκα ασθενή, 35 χρόνων. Ηταν σε μηχανική υποστήριξη εν αναμονή δότη, αλλά δεν βρισκόταν κανείς, και όπως συμβαίνει συχνά υπέστη επιπλοκές, έπεσε σε κώμα, και έφτασε σε εγκεφαλικό θάνατο. Ρώτησα τότε τους γονείς της, που κάθε μέρα προσεύχονταν να βρεθεί δότης για το παιδί τους, εάν συμφωνούσαν να δώσουν όργανά της, όπως το συκώτι και τα νεφρά της, σε άλλους ασθενείς, και εκείνοι, πολύ κατηγορηματικά απάντησαν “όχι”. Δεν μπορώ να το εξηγήσω».

Το όραμά του είναι να κάνει, λέει, τουλάχιστον 30 μεταμοσχεύσεις ετησίως. Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, που θα καθιστά δότες όλους τους πολίτες, εκτός εκείνων που εγγράφως θα δηλώσουν ότι δεν το επιθυμούν, θεωρεί πως «δυστυχώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα». Οπως δεν εφαρμόζεται εδώ κανένας νόμος. Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι υπάρχουν και πολλοί γιατροί που δεν θεωρούν τον εγκεφαλικό θάνατο ως κριτήριο για τη δωρεά οργάνου, και δεν βοηθούν τους συγγενείς να πάρουν την απόφαση να αφήσουν τον άνθρωπό τους να φύγει, χαρίζοντας ζωή σε άλλους.

Καθώς μας μιλάει για την περίπτωση του 19χρονου που είναι τώρα στην ανάρρωση με «καινούρια» καρδιά, ο κ. Μπαϊρακτάρης μας δείχνει και το μηχάνημα που, λόγω προχωρημένης καρδιακής ανεπάρκειας του ασθενούς, τον κρατούσε στη ζωή περίπου δύο χρόνια ώσπου να βρεθεί δότης.

Το μηχάνημα αυτό, κατασκευασμένο στην Αμερική, μάρκας Heart Ware, χρησιμοποιείται σε πολλά νοσοκομεία παγκοσμίως. «Στη Γερμανία το αγοράζαμε 70.000 ευρώ, ενώ στο Ωνάσειο κοστίζει, το ίδιο ακριβώς μηχάνημα, 206.000 ευρώ. Δεν νομίζετε ότι κάποιος παίρνει μίζα απ’ αυτό;», μας ρωτάει. «Οταν ρώτησα τον αντιπρόσωπο γιατί τόση διαφορά, έδειξε να ενοχλείται, και απάντησε ότι το κάνει επειδή τα νοσοκομεία τού χρωστούν πολλά», συνεχίζει. Αλλά όλοι ξέρουμε ότι οι υπερτιμολογήσεις γίνονταν ανέκαθεν. Οπως όλοι ξέρουμε, προσθέτει ο κ. Μπαϊρακτάρης, ότι σε αυτές τις υπερτιμολογήσεις «συμπράττουν» πολλοί.

Τον ρωτάμε «δεν φοβάστε να τα λέτε αυτά;» Η απάντησή του καθαρή, σαν το βλέμμα του: «Εγώ ήρθα εδώ για να κάνω μια δουλειά. Δεν θα μπω ούτε σε διαδικασία φακελάκια, αμοιβές, ή σε τριπλάσιες τιμές. Οταν ανέλαβα τη διοίκηση, ήξερα πώς να το χειριστώ αυτό το πράγμα. Τα προβλήματα δημιουργήθηκαν απ’ αυτούς που διαχειρίζονταν τα νοσοκομείο. Μια τόσο γενναιόδωρη δωρεά την κάνανε μαγαζάκια τους»

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ.

Διαβάστε εδώ το άρθρο της Ελευθεροτυπίας.

Read More
mediterraneo-hospital-bairaktaris-andreas

MEDITERRANEO HOSPITAL: Το Πρώτο Πιστοποιημένο Νοσοκομείο

Το MEDITERRANEO HOSPITAL πάντοτε στην πρώτη γραμμή των υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου, ανακοινώνει την απόκτηση του πρώτου στην Ελλάδα πιστοποιητικού BS ΕΝ 15224 από διαπιστευμένο φορέα.

Το πρότυπο BS EN 15224 αποτελεί το Ευρωπαϊκό πλαίσιο προδιαγραφών για την ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης στις υπηρεσίες υγείας προκειμένου να ανταποκρίνονται με επάρκεια στις ειδικές ανάγκες και τις ιδιαίτερες συνθήκες των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.

Η εφαρμογή του προτύπου BS EN 15224 διασφαλίζει περαιτέρω την υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας και αποτελεί βασικό εργαλείο στα χέρια του Mediterraneo Hospital για τη συνεχή βελτιστοποίηση των λειτουργιών του με σκοπό την παροχή σύγχρονης και εξατομικευμένης φροντίδας.

Κατά τη διάρκεια της πιστοποίησης, εξειδικευμένη ομάδα εμπειρογνωμόνων και επιθεωρητών με διεθνή εμπειρία, συνάντησε έναν άριστα δομημένο οργανισμό, με σύγχρονες εγκαταστάσεις και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Ταυτόχρονα διεξήχθη επιτυχής επιθεώρηση επαναπιστοποίησης κατά ISO 9001: 2015. Το Mediterraneo Hospital είναι ήδη πιστοποιημένο κατά TEMOS για τις υπηρεσίες του προς τους Διεθνείς ασθενείς.

Το σύνολο των πιστοποιήσεων αυτών αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο την δέσμευση του Mediterraneo Hospital για παροχή υπηρεσιών υγείας διεθνών προδιαγραφών.

Read More

Interamerican: Συνεργασία με Mediterraneo Hospital

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τη διεύρυνση του δικτύου υγείας του συστήματος Medisystem και της ανάπτυξης συνεργασιών που ικανοποιούν τα ποιοτικά κριτήρια που θέτει, η INTERAMERICAN συμφώνησε σύμβαση συνεργασίας με τη γενική κλινική MEDITERRANEO HOSPITAL.

Η συμβεβλημένη κλινική βρίσκεται στη Γλυφάδα και προσθέτει μία αξιόπιστη επιλογή για τους ασφαλισμένους της εταιρείας στα νότια προάστια. Η κλινική διαθέτει σύγχρονες ιατροτεχνολογικές υποδομές και εγκαταστάσεις και επιστημονικό δυναμικό που υποστηρίζει τα 18 τμήματα που λειτουργεί (αγγειοχειρουργικό, αιματολογικό, γαστρεντερολογικό, γενικής χειρουργικής, γυναικολογικό, δερματολογικό, ενδοκρινολογικό, θωρακοχειρουργικό, καρδιολογικό, καρδιοχειρουργικό, νευρολογικό, νεφρολογικό, ογκολογικό, ορθοπεδικό, παθολογικό, πνευμονολογικό, ρευματολογικό και ωτορινολαρυγγολογικό).

Το δίκτυο υγείας της INTERAMERICAN με το MEDITERRANEO HOSPITAL και τις πρόσφατες προσθήκες συνεργαζομένων ιατρών και διαγνωστικών κέντρων, αριθμεί σήμερα πανελλαδικά 21 κλινικές και μονάδες υγείας, 1.384 ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, 513 χειρουργούς–ειδικούς συνεργάτες που αμείβονται απευθείας από την εταιρεία για τις επεμβάσεις που πραγματοποιούν χωρίς εμπλοκή του ασφαλισμένου στη συναλλαγή και 253 διαγνωστικά κέντρα. Η γεωγραφική κάλυψη του δικτύου πυκνώνει συνεχώς με νέες συνεργασίας.

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη του δικτύου υγείας ο Γιώργος Βελιώτης, γενικός διευθυντής ασφαλίσεων ζωής και υγείας της INTERAMERICAN, τόνισε την ουσιαστική αξία που προσθέτουν οι συνεργασίες στο σύστημα προγραμμάτων ασφάλισης υγείας της εταιρείας, υπογραμμίζοντας την ”ανταγωνιστική διαφορετικότητα της INTERAMERICAN σε μία αγορά που εύλογα οι ασφαλισμένοι έχουνε υψηλές απαιτήσεις σε όλες τις βαθμίδες φροντίδας της υγείας, με ελεγχόμενο κόστος και ποιοτική ανταποδοτικότητα”.

Σημειώνεται ότι η INTERAMERICAN έχει ουσιαστικά ανοίξει τον δρόμο των ασφαλίσεων υγείας στην ελληνική αγορά κατά την τελευταία εικοσαετία, με ιδιωτικές υποδομές και ολοκληρωμένο σύστημα υγείας, αντλώντας τεχνογνωσία και υποστήριξη από τη μητρική ACHMEA, που αποτελεί τον κορυφαίο ασφαλιστή υγείας πανευρωπαϊκά.

Read More

Ο διάσημος έλληνας καρδιοχειρουργός Ανδρέας Μπαϊρακτάρης

E-Volta.gr  (27 Απριλίου, 2016)

Ο καρδιοχειρουργός Ανδρέας Μπαϊρακτάρης, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Bochum, σήμερα είναι Διευθυντής Καρδιοχειρουργικής στο ΙΑΣΩ General. Του ζητήσαμε να μας ενημερώσει για την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων στις γυναίκες και βρεθήκαμε να μας διαβεβαιώνει πως:

«Μετά από πολλά χρόνια στην καρδιοχειρουργική και με την εμπειρία που έχω αποκτήσει, αυτό που έχω διαπιστώσει είναι ότι δεν υπάρχουν γυναικείες ή ανδρικές καρδιές. Όλες οι καρδιές είναι το ίδιο ευαίσθητες και όλες χρειάζονται τη μέγιστη προσοχή και τη φροντίδα μας»

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες, έτσι και η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Αν και η κληρονομικότητα παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση των παθήσεων της καρδιάς, η αλλαγή του τρόπου ζωής μας τα τελευταία 25-30 χρόνια έχει συμβάλει στην αύξηση της συχνότητας εμφάνισης και συνεπειών των παθήσεων του καρδιαγγειακού συστήματος και για τα δύο φύλα.

Επίσης, τα τελευταία 15-20 χρόνια, λόγω αύξησης του μ.ο. ηλικίας στους άνδρες (75 έτη) και στις γυναίκες (80 έτη) παρατηρείται αύξηση της προσέλευσης των ηλικιωμένων ασθενών για τη θεραπεία των παθήσεων του καρδιαγγειακού συστήματος, όπως είναι οι παθήσεις της καρδιάς, της θωρακικής και κοιλιακής αορτής και των περιφερικών αγγείων.

Καρδιαγγειακά νοσήματα στις γυναίκες
Σχετικά με την κλινική εικόνα, τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι οι γυναίκες προσέρχονται πιο σπάνια στα επείγοντα ιατρεία, γιατί πιστεύουν ότι δεν έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα με την καρδιά τους και αυτό οφείλεται στο ότι τα συμπτώματα από τα καρδιαγγειακά νοσήματα (κυρίως από την καρδιά) στις γυναίκες έχουν άτυπη μορφή, όπως ναυτία, αδυναμία, δύσπνοια και σπάνια αναφέρουν το χαρακτηριστικό συσφιγκτικό άλγος στο θώρακα.

Οι γυναίκες παρουσιάζουν πιο συχνά τους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου, όπως σακχαρώδης διαβήτης και περιφερική αγγειοπάθεια. Το ποσοστό των θανάτων από το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο στις γυναίκες ανέρχεται στο 60% όλων των θανάτων από εγκεφαλικό. Από το αναφερόμενα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η κλινική εικόνα των παθήσεων της καρδιάς στις γυναίκες είναι τις περισσότερες φορές έχει άτυπη μορφή και ύπουλη.

Η διάγνωση
Η διάγνωση των παθήσεων της καρδιάς δεν διαφέρει στα δύο φύλα και η μεθοδολογία είναι η ίδια. Η διάγνωση οποιασδήποτε επίκτητης καρδιοπάθειας και στα δύο φύλα αποτελείται από τρία σταδία:

α) την κλινική εξέταση που περιλαμβάνει την λήψη σωστού ιατρικού ιστορικού που μπορεί να μας δώσει χρήσιμες πληροφορίες για την παρούσα νόσο αλλά και για το ατομικό και κληρονομικό ιστορικό, την ψηλάφηση και την ακρόαση με στηθοσκόπιο,

β) τις εξετάσεις αίματος όπως γενική αίματος, βιοχημικός έλεγχος, το λιπιδικό προφίλ της ασθενούς, αλλά και άλλες εξειδικευμένες εξετάσεις, απαραίτητες για τη σωστή διάγνωση, και τέλος

γ) ο παρακλινικός έλεγχος που αποτελείται από απλές εξετάσεις, όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα ή υπερηχογράφημα καρδιάς έως και επεμβατική διαγνωστική στεφανιογραφία. Όσον αφορά τις νεότερες διαγνωστικές μεθόδους είναι η αξονική και μαγνητική τομογραφία καρδιάς, η αξονική στεφανιογραφία και η 3D αξονική αγγειογραφία.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι ο κλινικός ιατρός θα πρέπει να είναι υποψιασμένος κατά την διάρκεια της διαγνωστικής και της διαφοροδιαγνωστικής σκέψης του αν μία γυναίκα πάσχει από κάποια καρδιοπάθεια ή όχι δεδομένου, ότι τα συμπτώματα στις γυναίκες έχουν πολλές φορές άτυπη μορφή.

Οι θεραπευτικές επιλογές
Οι θεραπευτικές επιλογές και η στρατηγική στην θεραπεία που υπάρχουν για τις παθήσεις της καρδιάς δεν διαφέρουν στους άνδρες και τις γυναίκες. Εκεί που υπάρχει διαφορά είναι στην συχνότητα των εκτελούμενων επεμβάσεων, ανάλογα με την συχνότητα εμφάνισης των παθήσεων της καρδιάς στα δύο φύλα. Έτσι, π.χ. η στεφανιαία παράκαμψη (bypass) είναι πιο συχνή στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες. Όπως φαίνεται και είναι γνωστό, ότι το 25% των στεφανιαίων παρακάμψεων και το 33% των αγγειοπλαστικών για στεφανιαία νόσο είχε πραγματοποιηθεί στις γυναίκες.

Όσον αφορά τις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις στις γυναίκες στο σύνολό τους (στοιχεία από την Ευρώπη) το ποσοστό έχει ανέβει από 26% στο 30% από το 1999 έως το 2009. Έχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη θνητότητα (3%) μετά το bypass σε σχέση με τους άνδρες (1,9%), όμως τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι ίδια και στα δύο φύλα.

Όσον αφορά τις βαλβιδοπάθειες της καρδιάς γνωρίζουμε ότι η χειρουργική των βαλβίδων της καρδιάς πραγματοποιείται σε ποσοστό 50-55% στις γυναίκες (κυρίως στένωση της μιτροειδούς και αορτικής βαλβίδας) και αυτό πιθανόν οφείλεται στο ότι οι γυναίκες είναι πιο μικρόσωμες σε σχέση με άνδρες και έτσι η βαλβίδα έχει πιο μικρό μέγεθος με αποτέλεσμα οι αιμοδυναμικές διαταραχές που προκαλούνται λόγω της στένωσης είναι πιο έντονες και προκαλούν σχετικά γρήγορα συμπτώματα, όσον αφορά τις βαλβιδοπάθειες. Η θνητότητα μετά από την αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας δεν διαφέρει στα δύο φύλα και ανέρχεται στο 2.8-3.0%, ενώ σε συμπλοκές επεμβάσεις που εμπλέκεται και η στεφανιαία παράκαμψη υπάρχει διαφορά στις γυναίκες είναι 7.5% και στους άνδρες 4.6%.

Απ’ ό,τι φαίνεται, η στεφανιαία νόσος παίζει σημαντικό ρόλο. Η θνητότητα μετά την αντικατάσταση της μιτροειδούς βαλβίδας δεν διαφέρει στα φύλα ακόμη και αν εμπλέκεται η στεφανιαία νόσος. Το 2011, οι μεταμόσχευσης καρδιάς (λόγω προχωρημένης καρδιακής ανεπάρκειας) που πραγματοποιήθηκαν, αφορούσε τις γυναίκες σε ποσοστό 31%. Αναφορικά με τη θεραπεία των παθήσεων της καρδιάς στις γυναίκες, αυτό που πρέπει να σημειώσουμε και να θυμόμαστε είναι ότι μπορεί οι γυναίκες να αποτελούν μια ξεχωριστή ομάδα ασθενών που υποβάλλονται σε μια καρδιοχειρουργική επέμβαση, όμως οι τρόποι και μέθοδοι της θεραπείας είναι ίδιοι και στα δύο φύλα και στους άνδρες και στις γυναίκες.

Σε αυτό το μικρό άρθρο προσπαθήσαμε να σας παρουσιάσουμε λίγα στοιχεία από ένα τεράστιο θέμα, όπως είναι οι παθήσεις της καρδιάς που αφορούν τον γυναίκειο πληθυσμό και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Αν και παρατηρείται κάποια ιδιαιτερότητα στην επιδημιολογία, την κλινική εικόνα και την θεραπεία των παθήσεων της καρδιάς στις γυναίκες, ο τελικός στόχος ανεξαρτήτως φύλου είναι η προσφορά ενός βέλτιστου αποτελέσματος μετά τη θεραπεία, που είναι η βελτίωση της ζωής της ασθενούς και η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσής της.
Και με ποιό τρόπο τα καταφέρνουμε αυτό: με την προσέγγιση του καρδιοχειρουργικού ασθενούς ως ένα πλήρως λειτουργικό και αυτορυθμιζόμενο σύστημα, που συμβάλλει στην εύρεση της πιο ενδεδειγμένης και αποτελεσματικής θεραπείας.

Οι θεραπευτικές επιλογές που θα ακολουθήσουν θα πρέπει να πληρούν τουλάχιστον τα παρακάτω βασικά κριτήρια:

α) η ασφάλεια των ασθενών

β) η θεραπευτική επιλογή πρέπει ναι είναι βάσει ενδείξεων

γ) η επαρκής υλικό-τεχνική υποδομή

δ) επαρκές ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό

ε) η ικανότητα πρόβλεψης του επιθυμητού ή ανεπιθύμητου αποτελέσματος πριν, κατά και μετά την εφαρμογή της θεραπείας

στ) έλεγχος του αποτελέσματος της θεραπείας. Η συστηματική ανάλυση των προχειρουργικών, περιχειρουργικών και μετεγχειρητικών παραμέτρων ενός ασθενή που υποβάλλεται σε μια καρδιοχειρουργική επέμβαση, συμβάλει όχι μόνο στην ασφαλή έκβαση της χειρουργικής θεραπείας, αλλά και στην επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος για τον ασθενή.

Το ερώτημα είναι: τι πρέπει να κάνουμε;
Οι γυναίκες που έχουν επιβαρυμένο ατομικό και κληρονομικό ιστορικό πρέπει να είναι υποψιασμένες και να κάνουν τουλάχιστον ένα προληπτικό έλεγχο όσον αφορά την καρδιακή τους λειτουργία. Από τη στιγμή που θα βρεθεί κάποιο πρόβλημα ή υπάρχουν κάποιες ανησυχητικές ενδείξεις, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι η τροποποίηση του τρόπου ζωής σας και η τακτική παρακολούθηση από τον ιατρό σας.

Οι απλές συμβουλές για την αλλαγή του τρόπου ζωής είναι: τροποποίηση της διατροφής, μείωση του σωματικού βάρους, τακτική παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης, αύξηση σωματικής δραστηριότητας, ρύθμιση σακχάρου αίματος (εφόσον υπάρχει πρόβλημα), άμεση διακοπή του καπνίσματος και του αλκοόλ. Η τακτική επικοινωνία και η παρακολούθηση από τον ιατρό σας, σας προσφέρει έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση, σωστή πρόληψη και αντιμετώπιση του πιθανού προβλήματος που αντιμετωπίζετε, γιατί ο εξειδικευμένος ιατρός μπορεί να σας καθοδηγήσει και να βοηθήσει στη σωστή επίλυση του προβλήματος που σας απασχολεί.

Επιμέλεια: Φωτεινή Ανδρουλάκη

Διαβάστε εδώ το άρθρο

Read More